Βενετία, Συμπόσιο με τίτλο "Η επιρροή του Βυζαντίου στη Βενετία" Κεντρικός ομιλητής ο κ. Γεώργιος Πλουμίδης, Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία και η Δρ Ελισάβετ Γράψα, Ιστορικός - Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών
Στις Ελληνικές και Μεσαιωνικές Μελέτες: Γεώργιος Πλουμίδης, ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία ιδρύθηκε το 1951. Είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από τα Υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Εξωτερικών. Το ίδρυμα είναι το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό και έχει ως κύριο αντικείμενο τη μελέτη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ιστορίας. Οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου είναι οι εκδόσεις (βιβλία ερευνητών καθώς και το επιστημονικό περιοδικό "Θησαυρίσματα" σε ετήσια βάση) και οι υποτροφίες (προσφέρει έξι μεταπτυχιακές υποτροφίες (1-3 έτη), οι οποίες περιλαμβάνουν για τους υποτρόφους στέγαση και μηνιαίο επίδομα).
Το Ινστιτούτο διαθέτει ακίνητη και κινητή περιουσία, η οποία προέρχεται από δωρεά της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας (35 ακίνητα, μεταξύ των οποίων η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η Φλαγγίνειος Σχολή και το Μουσείο).
Το Κέντρο Μεσογειακού και Νησιωτικού Πολιτισμού "ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ", στο πλαίσιο επίσκεψης στη Βενετία, ανακάλυψε ότι ο Γεράσιμος Μεσσήνης, άμισθος πρόξενος και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας το 1950, ήταν Λευκαδίτης. Παραθέτουμε ένα κείμενο για τη ζωή και το έργο του Γεράσιμου Μεσσήνη, όπως το περιγράφει στο ιστολόγιό του (http://elgeorgakis.blogspot.gr ) ο γνωστός Λευκαδίτης δημοσιογράφος της αθηναϊκής εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", Ηλίας Γεωργάκης.
"Το όνομά του ήταν Γεράσιμος Μεσσήνης (1897-1957). Καταγόταν από την πόλη της Λευκάδας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ήταν άμισθος πρόξενος και πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Βενετία. Συνέδεσε το όνομά του με τη μεταβίβαση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της κοινότητας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Ήταν λόγιος και έμπορος. Ερεύνησε την κατοχή της Βενετίας στα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας μαζί με τον Βενετό ιστορικό Κων/νο Μέρτζιο (1886-1971) και έστειλε τις πληροφορίες αυτές στον φίλο τους ιστορικό Κων/νο Μαχαίρα, ο οποίος τις κατέγραψε στο σημαντικότερο βιβλίο του: "Η Λευκάδα κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας".
Στις 8 Φεβρουαρίου 1949, σύμφωνα με έγγραφο που φυλάσσεται στο Ινστιτούτο: "Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Γεράσιμος Μεσσήνης, ανακοινώνει στον Μητροπολίτη Θυατείρων Γερμανό ότι μετά από "σαράντα χρόνια ξένου ελέγχου" η ιστορική Κοινότητα της Βενετίας "αναπνέει από δύο ημέρες τον αέρα της ελευθερίας". Η έκτακτη γενική συνέλευση εξέλεξε το νέο διοικητικό συμβούλιο και στη συνέχεια ψήφισε δια βοής το ψήφισμα που συντάχθηκε "από κοινού μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης για τη μεταβίβαση της περιουσίας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών".
Ο Γεράσιμος Μεσσήνης πέθανε το 1957 και ο τάφος του βρίσκεται στη Βενετία. Είχε δύο παιδιά, τον Σωτήρη και τον Μάριο, που ζουν στη Βενετία και επισκέπτονται τη Λευκάδα το καλοκαίρι. Ένας δρόμος στην πόλη της νήσου Λευκάδας φέρει το όνομά του.