Πληροφορίες για τη ΜΕΣΟΝΗΣΟ

Τι κάνουμε

Το Κέντρο Μεσογειακού και Νησιωτικού Πολιτισμού, ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ, οραματίζεται τον εαυτό του ως φάρο έμπνευσης, καλλιεργώντας μια βαθιά εκτίμηση για τον πολιτισμό της Μεσογείου και τις μοναδικές ταυτότητες των νησιών της.

Δημοσιεύσεις

Η ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ είναι υπερήφανη για την έκδοση ποικίλων εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων. Οι εκδόσεις αυτές εμβαθύνουν σε θέματα όπως η τέχνη, η οικολογία, η αειφόρος ανάπτυξη, οι νέες τεχνολογίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τα κοινωνικά ζητήματα που επηρεάζουν τις ευάλωτες ομάδες στη Μεσόγειο και σε άλλα νησιά παγκοσμίως.

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Η ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ διοργανώνει και φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων, παραστάσεων και πολιτιστικών φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις αυτές αποσκοπούν στην προώθηση και τον εορτασμό των πλούσιων καλλιτεχνικών παραδόσεων και των σύγχρονων εκφράσεων των πολιτισμών της Μεσογείου και των νησιών.

Οικολογία και βιώσιμη ανάπτυξη

Το κέντρο είναι αφιερωμένο στην προώθηση της οικολογίας ως τρόπου ζωής και στην υποστήριξη πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εμπλοκής της κοινότητας, η ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ προσπαθεί να προωθήσει μια πιο πράσινη και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη κοινωνία.

Προγράμματα κοινωνικού αντίκτυπου

Η ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ έχει δεσμευτεί να δημιουργεί προγράμματα δημιουργίας εισοδήματος που ωφελούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νέων, των γυναικών, των μεταναστών, των ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) και όσων πλήττονται από τη φτώχεια. Τα προγράμματα αυτά επικεντρώνονται στην επιχειρηματικότητα των νέων, την ενδυνάμωση, τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ ασχολείται ενεργά με τη μελέτη και την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσω της έρευνας, της συνηγορίας και της συμμετοχής σε προγράμματα υποστήριξης και ενδυνάμωσης, το κέντρο εργάζεται για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας για όλους.

Υγεία και ψυχολογική υποστήριξη

Το κέντρο αναγνωρίζει τη σημασία της υγείας και της ψυχολογικής υποστήριξης, ιδίως για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το κέντρο ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ συμβάλλει στην ιατρική έρευνα, προσφέρει υποτροφίες και διοργανώνει συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια για διάφορα θέματα που αφορούν την υγεία και την ευημερία.

Νησιωτικές μελέτες και πολιτιστική διατήρηση

Νησιωτικές μελέτες και πολιτιστική διατήρηση: Στόχος της ΜΕΣΟΝΗΣΟΥ είναι η επεξεργασία και η ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και της φύσης των νησιών της Μεσογείου. Μέσω εργαστηρίων, συμποσίων, συνεδρίων και ερευνητικών δραστηριοτήτων, το κέντρο διερευνά τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των νησιών. Επικεντρώνεται επίσης στην αναβίωση, διατήρηση και ανάπτυξη της λαϊκής τέχνης, των παραδοσιακών τεχνών και των παραγωγικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού. Επιπλέον, η ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ δεσμεύεται για την αποκατάσταση, τη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα διευκολύνει την επικοινωνία και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των νησιών.

Διεθνή Συμπόσια

2016 -Χανιά, 13 - 15/5

3ο Διεθνές Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο "ΣΑΜΑΡΙΑ"

- Χανιά, 13 - 15/5 3ο Διεθνές Γεωπολιτιστικό Συμπόσιο "Σαμαριά", σε συνεργασία με μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας του Τμήματος Γεωλογίας-Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

2015- Λέσβος, 4-6/6

2o Διεθνές Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο «ΣΙΓΡΙ»

Σε συνεργασία με μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας του Τμήματος Γεωλογίας-Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 6 Ιουνίου 2015, στην πόλη της Μυτιλήνης (Νήσος Λέσβος).

2014-Σαντορίνη 6-8/6

1ο Διεθνές Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο "ΚΑΛΝΤΕΡΑ"

Σε συνεργασία με μέλη της επιστημονικής κοινότητας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλητές ήταν διάσημοι καθηγητές ηφαιστειολόγοι-γεωλόγοι, αρχαιολόγοι και ιστορικοί. (Καθηγητής κ. Βασίλειος Μαμαλούκας, Καθηγητής κ. Σπύρος Μαυράκος, Αντιπρύτανης ΕΜΠ & Πρόεδρος ΕΛΚΕΘΕ, Καθηγητής Tim Druitt, Καθηγητής Floyd McCoy, Καθηγητής Tappin David, Καθηγητής Δημήτριος Παραδείσης, Καθηγητής Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, Καθηγήτρια Αναστασία Κυρατζή, Καθηγητής Cr και Δρ Ελισάβετ Γράψα, Ιστορικός) Συνεδριακό Κέντρο πεBελώνιο΄΄.

2013 - Βενετία 4/10

Η επιρροή του Βυζαντίου στη Βενετία

"Η επιρροή του Βυζαντίου στη Βενετία" Κεντρικός ομιλητής ο κ. Γεώργιος Πλουμίδης, Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία και η Δρ Ελισάβετ Γράψα, Ιστορικός - Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών