• s1.jpg
  • s2.jpg
  • s3.JPG
  • s4.jpg
  • s5.jpg
  • s6.jpg

2010, 22/4-25/4, Αλεξάνδρεια. Συμπόσιο ''Ψυχική Υγεία και Μεσόγειος''. Συνδιοργάνωση ΜΕΣΟΝΗΣΟΥ με το ΚΕΑΝ.Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Μεσογειακό Συμπόσιο, που διοργάνωσαν στην Αλεξάνδρεια το ΚΕΑΝ( www.kean.gr) και η Μεσόνησος ( www.mesonisos.gr ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 

Στο Συμπόσιο διερευνήθηκαν  οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Ψυχική Υγεία των πολιτών της Μεσογείου αλλά και των ευρύτερων οικονομικό-κοινωνικών ανακατατάξεων.
«Είμαστε εδώ , σε αυτό το ιστορικό μέρος όπου  η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τη γέφυρα της Ευρώπης με την Αίγυπτο, καθώς και των χωρών της Β.Αφρικής.Ο ρόλος της σήμερα πρέπει να είναι καθοριστικός, σε επίπεδο πολιτισμού, εμπορίου, περιβάλλοντος, για τις χώρες της Β.Αφρικής, που αποτελούν την άλλη πλευρά της λεκάνης της Μεσογείου» τόνισε η πρόεδρος της Μεσονήσου  Δρ. Ελισάβετ Γράψα ανοίγοντας το Συμπόσιο.
«Διοργανώνουμε το Συμπόσιο αυτό στην Αλεξάνδρεια, σε ένα τόπο που έλαμψε ο Ελληνισμός και δημιούργησε μοναδικά μνημεία πολιτισμού. Ήρθαμε εδώ για να εμπνευστούμε και να ξεφύγουμε από τη μίζερη, και θλιβερή, δυστυχώς Ελληνική πραγματικότητα. Όποτε συρρικνώνεται ο Ελληνισμός, οι Έλληνες του εξωτερικού  δίνουν πάντα τη λύση, είναι η χρυσή εφεδρεία που όλοι ελπίζουμε» τόνισε  ο Πρόεδρος του ΚΕΑΝ κ.Σταύρος Μηλιώνης κλείνοντας τις εργασίες του συμποσίου.
Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης  της Αλεξανδρείας, όπου προσήλθαν  πολλοί ομογενείς μας μεταξύ αυτών: ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ.Διακοφωτάκης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ.Ταμβάκης , εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι Έλληνες της Αλεξάνδρειας.
Στις εργασίες του συμποσίου συμμετείχαν με εισηγήσεις  καθηγητές των Ελληνικών πανεπιστημίων:
Στις εργασίες του συμποσίου συμμετείχαν σημαντικοί Έλληνες επιστήμονες όπως:
Η κ. Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη Ζωή καθηγήτρια Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία μίλησε για τις λειτουργίες του Νου και του Εγκεφάλου και τα κατοπτρικά κύτταρα- ένα νέο είδος κυττάρων που πρόσφατα ανακαλύφθηκε και πιστεύετε ότι εκεί οφείλετε η συλλογική μνήμη, η κ. Μένη Μαλλιώρη, Αν.Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Παν. Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, η οποία αναφέρθηκε στην «Ολιστική Προσέγγιση 
Ψυχικών-Σωματικών Νόσων», ο κ.Βενετσάνος Μαυρέας, Καθηγητής Παν.Ιωαννίνων ο οποίος αναφέρθηκε : «Η ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα: Πρόσφατα δεδομένα και προοπτικές για το μέλλον».
Η κ. Mαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη , Αν. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής η οποία μίλησε για την «Η Έννοια του Κοινωνικού Στίγματος.  Ιστορικές και Πολιτιστικές διαστάσεις»
Ο κ. Σιταράς Νίκος, Αν. Καθηγητής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μας μίλησε για «Ψυχική Υγεία και Τέχνη».
Ο  κ. Σκαπινάκης Πέτρος, Επ. Καθηγητής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων
«Η επιδημιολογία των Ψυχικών Διαταραχών στη Λεκάνη της Μεσογείου»
Στα πλαίσια του Συμποσίου μίλησε ο πρ. Ευρωβουλευτής και πρέσβης κ. Ζαχαράκης Χρήστος με θέμα: «Κλαύδιος Πτολεμαίος, ένας Ιστορικά Καταξιωμένος Αλεξανδρινός Ποιητής».

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

 

   23 Απριλίου

10:00    Ώρα  προσέλευσης

10:30    Χαιρετισμοί

             Βενετσάνος Μαυρέας, Πρόεδρος Συμποσίου

             Εκπρόσωπος Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

             Γράψα Ελισάβετ, Πρόεδρος ΜΕΣΟΝΗΣΟΥ

             Μηλιώνης Σταύρος, Πρόεδρος ΚΕΑΝ

 

11:00    Ζαχαράκης Χρήστος, πρ. Ευρωβουλευτής και πρέσβης

            «Κλαύδιος Πτολεμαίος, ένας Ιστορικά Καταξιωμένος Αλεξανδρινός Έλληνας»

 

11:30    Μαυρέας Βενετσάνος, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, 

            ΚαθηγητήςΨυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής τουΠανεπιστημίου Ιωαννίνων.

            «Η Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα: Πρόσφατα  Δεδομένα καιΠροοπτικές για το Μέλλον».

 

12:00    Dr. Naser Loza, Διευθυντής του ΨυχιατρικούΝοσοκομείου Behman, Διευθυντής Ψυχιατρικών Υπηρεσιών  Αιγύπτου

            «Human Rights of Mental Patients, Concepts and Practices from the Southern Mediterranean»

 

12:30    Διάλειμμα

 

13:00    Μαλλιώρη Μελπομένη-Μινέρβα, Ψυχίατρος,Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του  Εθνικού και Καποδιστριακο Πανεπιστημίου  Αθηνών.

           «Ψυχή και Σώμα: Ολιστική Προσέγγιση».

 

13:30    Οικονόμου Μαρίνα, Ψυχίατρος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

            «Η Έννοια του Κοινωνικού Στίγματος.Ιστορικές και Πολιτιστικές Διαστάσεις».

 

14:00     Σκαπινάκης Πέτρος , Επίκουρος  Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

             «Η Επιδημιολογία των Ψυχικών Διαταραχών στη Λεκάνη της Μεσογείου»

 

14:30     Διάλειμμα

 

15:30     Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη Ζωή, Καθηγήτρια ΕργαστηρίουΦαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής  του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών.

            «Εγκέφαλος: Εγώ και Εμείς»

 

16:00     Σιταράς Νίκος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕργαστηρίουΦαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου  Αθηνών.

             «Ψυχική Υγεία και Τέχνη»

 

16:30    Συζήτηση