2009, 13-14/02, Δελφοί, Α΄Μεσογειακό Συμπόσιο «Υγεία Και Περιβάλλον».Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Δελφών. Συνδιοργάνωση ΜΕΣΟΝΗΣΟΥ με το ΚΕΑΝ
Πρόεδρος Συμποσίου: κα Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού, Kαθηγήτρια Τομέα Δημόσιας Υγείας και Διοικητικής Υγιεινής, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κα Μένη Μαλλιώρη αναπλ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και κα Μαρίνα Οικονόμου αναπλ.Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Γεράσιμος Ρηγάτος επικ.Καθηγητής Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Νίκος Σιταράς αναπλ.Καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Oλοκλήρωσε τις εργασίες του το 1ο Συμπόσιο με θέμα: «Περιβάλλον και Υγεία» στο"Ευρωπαϊκό και Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών"
Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε και το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων "ΚΕΑΝ" και από το Κέντρο Μεσογειακού και Νησιωτικού Πολιτισμού "ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ".
Στα πλαίσια του Συμποσίου αναπτύχθηκαν, σε σχέση με το περιβάλλον, θεματικές ενότητες, όπως: Δημόσια Υγεία, Καρδιολογία, Ογκολογία και Ψυχιατρική.
Η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον είναι μία σχέση ιστορική, εξελισσόμενη και άνιση, μια σχέση που εκφράζεται με ποικίλους τρόπους στο χώρο της Υγείας.
Στην εποχή μας ,όπου οι κλιματικές αλλαγές είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα, όπου ο άνθρωπος επεμβαίνει συνεχώς και αλλοιώνει τη φύση, η σχέση αυτή απαιτεί μια προσέγγιση διαφορετική. Το κλειδί είναι η γνώση!Γνώση των αλλαγών που συντελούνται ,γνώση των επιπτώσεων που έχουμε.
Αντικειμενικότερη και περισσότερη κριτική γνώση εμπλουτισμένη σε μια νέα έννοια ατομικής και συλλογικής ευθύνης και σε μια ποιο σφαιρική και ολοκληρωμένη εκπαίδευση του πολίτη ,του επαγγελματία υγείας, με τελικό στόχο τη διάχυση πρακτικών και συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συμποσίου κα Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού, Καθηγήτρια Τομέα Δημόσιας Υγείας και Διοικητικής Υγιεινής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Η κα Κρεμαστινού επεσήμανε τη σημασία που έχει το Περιβάλλον σαν βασικός καθαριστής για την Υγεία των πολιτών. Υγεία την οποία όρισε σαν την απόλυτη φυσική σωματική,κοινωνική και ψυχική ευεξία. Σημαντικοί καθοριστές για την Δημόσια Υγεία είναι οι κοινωνικοί καθοριστές όπως : η Ειρήνη, η ισότητα, η ανεργία, το στρες –που δεν πρέπει να υπάρχει, το πόσιμο νερό, η επάρκεια των τροφίμων, η φροντίδα της παιδικής ηλικίας και η σωματική άσκηση. Η κα Κρεμαστινού σύνδεσε άμεσα την Υγεία με τη φτώχεια και τόνισε πως η Υγεία είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή, όπως και αυτή της προστασίας του Περιβάλλοντος.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν με σημαντικότατες παρουσιάσεις από κορυφαίους επιστήμονες. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση του επικ.Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ογκολόγου, κος Γεράσιμου Ρηγάτου, οποίος αναφέρθηκε και στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν τα διάφορα Ιατρικά κέντρα και Ιδιωτικές ασφαλιστικές για το οποία όπως είπε δρουν σχεδόν ανεξέλικτα.
Ο πνευμονολόγος και Πρόεδρος της Εργοερευνητικής Εταιρίας κος Γιώργος Κουλούρης, παρουσίασε το πείραμα TAMEX που διεξήχθη στο Αλιβέρι και αφορούσε την επίδραση των ρύπων της επιβαρημένης περιοχής στο αναπνευστικό των κατοίκων.
Ο κος Νίκος Σιταράς, αναπλ. καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε «στην αισθητική της ισορροπίας», σε μία παρουσίαση που δύσκολα θα ξεχάσουν όσοι παρακολούθησαν, τόσο για τον τρόπο παρουσίασης όσο και για την πλήρη επιστημονική κάλυψη του θέματος: «Διατροφή φάρμακα και Υγεία», ενώ για την Ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων μίλησε ο κος Χαρίλαος Κουτής ,καθηγητής Υγειήνης , Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο ΤΕΙ Αθηνών.
Σημαντικότατη ήταν η παρουσίαση του Καθηγητή Καρδιολογίας κος Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος μίλησε για το νέο τοπίο στην Καρδιολογία και όπως αυτό διαμορφώνεται με τις γονιδιακές θεραπείες. Τόνισε τη σημασία των συνθηκών περιβάλλοντος στην εκδήλωση ή όχι καρδιαγγειακών παθήσεων. Αναμενόμενες δηλαδή καρδιοπάθειες, λόγω γονιδιακής προδιάθεσης –μπορεί να μην εμφανιστούν ποτέ, αν ζούμε σε ένα φιλικό περιβάλλον.
Αντίστοιχη ήταν και η διαπίστωση της κα Μένη Μαλλιώρη, αναπλ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία σύνδεσε ευθέως τα ψυχικά νοσήματα με τους Περιβαλλοντικούς παράγοντες,ιδιαίτερα για την παιδική ηλικία.
Για το κοινωνικό στίγμα των ασθενών που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα και πως αυτό ενδυναμώνεται ή όχι ανάλογα τους περιβαλλοντικούς όρους ,αναφέρθηκε η κα Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, αναπλ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Toσυνέδριο έκλεισαν οι διοργανωτές η κα Ελισάβετ Γράψα - Πρόεδρος της Μεσονήσου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο κος Σταύρος Μηλιώνης -Πρόεδρος του ΚΕΑΝ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ , οι οποίοι ανακοίνωσαν και το 2ο Μεσογειακό Συνέδριο με το ίδιο θέμα :Περίβαλλον κα Υγεία για το 2010.