• s1.jpg
  • s2.jpg
  • s3.JPG
  • s4.jpg
  • s5.jpg
  • s6.jpg

2015, Αθήνα "Το Πλοίο της Ειρήνης", Εκδήλωση Υποδοχής στον Πειραιά του "Πλοίου της Ειρήνης" στις 28/9/2015. Ομιλία Ελισάβετ Γράψα, Διδάκτωρ Ιστορίας

 

 

             Πλοίο της Ειρήνης, ταξιδευτή της Δικαιοσύνης, καλώς ήλθες στη χώρα μας! Η Ελλάδα πίστευε πάντα στην ιδέα της Ειρήνης, την κόρη του Δία και της Θέμιδας. Μια νέα αμφικτιονία γεννιέται με την έλευση σου ∙ Έρχεσαι μέσα στα ταραγμένα αιγαιοπελαγίτικα νερά, σημερινές γέφυρες πονεμένης προσφυγιάς ή απεγνωσμένης θανατερής εξόδου ανθρώπινων ψυχών. Ένα μεγάλο «Γιατί» πλανάται παντού, όταν η απόγνωση της φυγής βάφει με αίμα το Αιγαίο. 

Φίλοι μου, εμείς που πιστεύουμε στην Ελευθερία, στην ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, στην Αλληλεγγύη, στη Δημοκρατία, ας ενώσουμε τις φωνές μας και ας αφυπνίσουμε τους λαούς, σε μια ενωτική κοινή προσπάθεια για την εξασφάλιση της Ειρήνης!

Σ’ αυτό τον αγώνα για την «Ειρήνη», εν συντομία θα αναφερθούμε στην διακήρυξη του Ρίο για το «Περιβάλλον και την Ανάπτυξη», και ιδιαίτερα στην 25η Αρχή της διακήρυξης, όπου η έννοια της Ειρήνης φέρεται ως ταυτόσημη της έννοιας της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και εκείνης που αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, εντοπίζεται η διάσταση της αλληλοσυμπλήρωσης των εννοιών αυτών, οι οποίες επίσης είναι η μια προϋπόθεση της άλλης. Επομένως, η Ειρήνη εξασφαλίζεται μέσα από την Ανάπτυξη, το Περιβάλλον και την Αλληλεγγύη.

Βεβαίως το δικαίωμα στην Ειρήνη, είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που ανήκει στην Τρίτη γενεά των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία και ονομάζονται Συλλογικά Ανθρώπινα Δικαιώματα ή Δικαιώματα των Λαών. Πρόκειται για τα τέσσερα Δικαιώματα Αλληλεγγύης: Το δικαίωμα στην Ανάπτυξη, το δικαίωμα σ’ ένα Υγειές και Αρμονικό περιβάλλον, το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινή Κληρονομιά της Ανθρωπότητας και το δικαίωμα στην Ειρήνη! Τα δικαιώματα αυτά αποτελούν επίσης τα ρεαλιστικά δικαιώματα σε αντιδιαστολή με τα ουσιαστικά δικαιώματα της Δεύτερης Γενεάς, τα οποία είναι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης καθώς και της διαρκούς κυριαρχίας επί των φυσικών πόρων.

Επομένως, εάν οι λαοί αντιληφθούν την έννοια της Ειρήνης και συνειδητοποιήσουν ότι έχουν δικαιώματα Ατομικά, Συλλογικά και Ρεαλιστικά, τότε το μέλλον θα είναι αισιόδοξο, υποσχόμενο ποιότητα ζωής και προοπτικές δημιουργίας. Σήμερα, ανησυχίες και εύλογα ερωτήματα απασχολούν όλους μας. Πως θα κρίνει ο ιστορικός του Μέλλοντος τις αιτίες και τα αποτελέσματα της προσφυγιάς του 2015; Τι θα πει για την φοβική συμπεριφορά ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος; Πως θα εξελιχθεί το Αιγαίο, ο σημερινός ομφαλός της γης; Θα αποτελέσει τις γέφυρες του Πολιτισμού και της Ανάπτυξης; Η Μεσόγειος θα γίνει επιτέλους ζώνη Ειρήνης; Θα υπάρξει πολιτικός σχεδιασμός με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιάγραμμα; Θα επιστρατευθούν γνώση, έμπνευση και δουλειά, για να δώσουν λύσεις στα θέματα της Μετανάστευσης;

Πλοίο της Ειρήνης, ασυμβίβαστε ταξιδευτή, ταξίδευε πάντα μ’ ανοιχτά πανιά και άνοιγε δρόμους Ενότητας και Ελευθερίας! Εμείς, λαθρεπιβάτες-ψυχές σ’ ακολουθούμε στον διάπλου του ματωμένου Αιγαίου. Ο λαός μας ξέρει τι θα πει Ξεριζωμός , τι είναι Αγώνας, τι είναι Επιβίωση, τι είναι Προσφυγιά, και συμπαραστέκεται.

Συγχαρητήρια στον Πάνο Τριγάζη, τον αγωνιστή και αλτρουιστή και στην κ. Μαρία Αρβανίτη , για το έργο – προσφορά στη χώρα μας, καθώς και στο ΠΑΔΟΠ.

 

Ευχαριστώ όλους.